Błonnik jabłkowy
Opis preparatu:
Sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Barwa jasnobrązowo-szara. Smak lekko kwaśny, charakterystyczny dla mielonych suszonych jabłek, bez posmaków obcych. Zapach charakterystyczny dla suszonych jabłek, bez zapachów obcych.
Określenie:
Jest preparatem otrzymywanym z wyselekcjonowanych części wytłoków skórek jabłek przez wielofazowe oczyszczenie, rozdrabnianie i mikronizację, który następnie pasteryzuje się i paczkuje. Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności.
Cechy charakterystyczne:
Błonnik jabłkowy charakteryzuje się przyjemnym jabłkowym zapachem, łagodnym kolorem oraz wysoką zawartością kwasów organicznych, witamin, pektyn i garbników. Odznacza się stosunkowo dużą zawartością błonnika rozpuszczalnego.
Zastosowanie:
Przy diecie nisko błonnikowej spożywać 2-3 razy dziennie, łącznie nie więcej niż 20 g czystego błonnika (cztery płaskie łyżeczki od herbaty), jako dodatek do potraw wypieków, do produkcji mleczarsko-nabiałowej - w zależności od upodobań. Nie zaobserwowano zasadniczych różnic w smaku i barwie preparatu pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego preparat można stosować jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, musli i innych - jako element diety błonnikowej. Znajduje zastosowanie jako składnik preparatów błonnikowych w formie tabletek, kapsułek i proszku. Może być używany w produkcji jako zamiennik dozwolonych substancji zagęszczających, wiążących wodę w ilości 1 do 2% w zależności od rodzaju technologii.